Hönsmamman

Alla inlägg den 2 mars 2015

Av MissJA - 2 mars 2015 18:00

så idag skulle ha varit min första dag tillbaka på jobbet efter operationen. Men det blidde inte så. Nä! Det blidde influensa!
Så nu idag är jag, E, D å K sjuka. Just bu är M med K på primärvårdsjouren då han har mellan 39,5-40 grader när han fått både Ipren å alvedon. Han har krupphosta och klagar på ont i nacken. E har mellan 38,4-39 grader å D har febertoppar. Nice.

Glassbilen var förbi å jag köpte glass i stora lass. Bra att veta att det alltid finns nåt att få i de små. Själv så skippar jag läsken å glassen å dricker vatten å tea istället. Dock med honung i :)

Av MissJA - 2 mars 2015 11:12

jag läste ett så oerhört bra skrivet inlägg om varför det är så viktigt att vaccinera sina barn. Tänkte inte skriva så mycket mer om det utan delar bara med mig av texten. Den hittar man här:

http://rimligheten.se/att-valja-bort-vaccination-ar-ett-bortskamt-och-egoistiskt-i-landsprivilegium/

Bilden är lånad från inlägget också.

Här följer texten helt citerad från början till slut.
"Okey, jag får erkänna det direkt ? jag har varit en vaccinationsmotståndare. Eller, inte motståndare direkt. Mer som icke-förespråkare, kanske. Eller sådär ?jag vet inte riktigt det finns ju bra argument både för och emot?-aktig.

Jag har varit helt förblindad av mitt vaccinationsprivilegium, med andra ord.

Vilket kanske är en helt rimlig reaktion om man växer upp med vuxna runt omkring en som säger att de inte tror att vaccination är så sunt och se på [slumpmässigt utvald individ] exempelvis, hen är ju inte vaccinerad och är ju i princip aldrig sjuk, nej, det är nog bättre att låta naturen ha sin gång, och det finns nog en mening med att man blir sjuk, man utvecklas nog av det, och så vidare.

Intet ont om de som tänker så. Jag har ju tänkt så själv. Jag vet inte om det någonsin har gjorts några undersökningar på allmänt immunsystem hos vaccinerade visavi icke-vaccinerade, så jag vet inte om det finns några skillnader eller ej. Jag vet inte om det faktum att jag blir förkyld ungefär var 7:e vecka och min lillebror nästan aldrig blir sjuk har att göra med att jag blev vaccinerad som liten och han inte blev det.

Men här är grejjen, och anledningen till varför jag vaccinerar mina barn nu: Det spelar ingen roll.

Det spelar ingen som helst roll över huvudtaget om vaccin skulle ha några sådana dylika bieffekter, för konsekvenserna utan vaccin är helt enkelt så himla mycket värre. Och att låta bli att vaccinera sig själv eller sina barn bara för att man har en idé om att det är bättre för just precis en själv och ens ungars allmäntillstånd är intet annat än ett fruktansvärt bortskämt funktionalitets- och i-landsprivilegium.

Det finns människor som inte har tillgång till vaccin, på en massa platser i världen. Människor som dör som flugor i sjukdomar vi som är födda rakt in i välfärden aldrig ens behövt reflektera över, eftersom chansen att bli smittad med den är så liten, här hos oss, nu för tiden.

Men varför? För att vi har haft ett väldigt välutvecklat vaccinationsprogram här under det senaste århundradet som närmast utrotat flera mycket dödliga sjukdomar. Och därför, på bekostnad av de som vaccinerat sig själva och sina barn, tycker vissa att de nu har den personliga rätten att välja bort vaccin, eftersom risken att smittas är så liten ? eftersom alla andra tar sitt ansvar och vaccinerar sig. Tack hörni.

Men inte bara på bekostnad av de som vaccinerat sig ? de är ju faktiskt vaccinerade trots allt och har således sitt på det trygga, och om deras allergier, diagnoser och allmänna hälsotillstånd är bättre eller sämre än de skulle varit utan vaccin spelar igen inte någon som helst roll alls.

För först och främst sker privilegiet att välja bort vaccinationer på bekostnad av alla de som av olika anledningar inte kan eller får vaccineras ? små och prematura barn, personer med olika sjukdomar som hindrar vaccinering, nyanlända som aldrig ens fått möjligheten att välja, för att nämna några.

Och då sker detta: människor dör. När andelen vaccinerade i en befolkning minskar ökar risken markant att smitta sprids och slutligen smittar någon av dessa som inte hunnit, kunnat eller fått bli vaccinerade. Och vad händer då? Det är liksom inte för att slippa en otrevlig förkylning man vaccineras. Det är för att undvika att människor faktiskt inte överlever.

Tyskland är just nu drabbat av det värsta utbrottet av mässling på 14 år, med över 250 rapporterade smittade och ett dödsfall: en liten pojke på 1,5 år. Okey, det är inte ebola precis, jag vet det. Men det är ett barn som dör helt i onödan på grund av att fler och fler väljer att inte vaccineras. 1,5 år, det är så gammal som min minsta unge är just nu. 1,5 år var så gammal som min mormor var när hon nästan dog i mässlingen. I Danmark har precis ett fall av mässlingen hos ett annat litet barn konstaterats ? barnet hade givetvis tagits till sjukhuset när det blev sjukt, där det alltså har kommit i kontakt med upp till 200 av de som är i riskgruppen ? små sjuka barn, exempelvis.

Jag talade för bara en vecka sedan med en förälder som sa att han älskade sina barn mer än något annat och han skulle ALDRIG utsätta dem för något som riskerar att göra deras liv ens 1% sämre. Och därför skulle han ALDRIG vaccinera dem.

Han sätter alltså 1 potentiell procent försämrad livskvalitet hos sitt barn mot 100 potentiella procent faktiska liv hos andra människor.

Och det är precis här som alla som funderar på att inte vaccinera sina barn måste stanna upp ett ögonblick och fundera över exakt hur egoistiska de egentligen har lust att vara. Har de lust att vara förälder till det där barnet som blir smittat och kanske för all del klarar sig fint, men som under förloppet riskerar att smitta en massa andra som inte har samma möjligheter att tillfriskna?

Vaccin handlar nämligen inte om ifall DU eller DIN FAMILJ är så mycket i riskzonen att ni BEHÖVER vaccineras. Chansen är stor att ni just nu inte behöver det. Det handlar däremot om att vara en del av de 95% av en befolkning som tillsammans ser till att riskzonen ni just nu inte är i FÖRBLIR borta, som tillsammans förhindrar att sjukdomar sprids och människor dör helt i onödan. Även om det inte är just dina människor.

Det är alltså inte något ?personligt val?, det här. Det är något vi gör tillsammans, som samhälle, för att skydda varandra. Om du har möjlighet att välja bort vaccin ? det är då du väljer det av solidariska skäl.

Check your vaccine-privilege."

Denna blogg är värd 3 862 kr

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Länkar

Besöksstatistik

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards